God ergonomi er nøglen til øget effektivitet og glade medarbejdere


Lovmæssigt set skal der være styr på håndteringen af de tunge løft - men udover det har en god ergonomi en rigtig gavnelig effekt på effektiviteten, der er værd at tage med i overvejelserne om anskaffelsen af løfteudstyr. 

Øg effektiviteten: Pas godt på dine medarbejdere

Listen over skader man kan påføre sig ved manuel håndtering er desværre meget lang. Særligt er det ofte skuldre, ryg, arme og knæ, der er i risikozonen ved udførelsen af tunge løft. Investerer man i løfteudstyr aflastes medarbejderne - og på længere sigt kan man forvente færre arbejdsskader.

Vi ser at løfteudstyr ofte har en meget positiv effekt på effektiviteten. Arbejdet udføres ofte i et højere tempo, hvilket giver en øget produktivitet, medarbejderne får færre fraværsdage og kan udføre deres arbejdsopgaver med mere velbehag.  


Lettere løft med TAWI - vi viser dig hvordan

Hos TAWI har vi beskæftiget os med levering, montering og servicering af løfteudstyr i mange år. Vi finder altid den løsning, der passer bedst til jer, og de emner i skal løfte på.
Efter monteringen af udstyret instruerer vi jer i, hvordan det skal bruges. Alle kan lære at bruge vores løfteudstyr - og betjenes det korrekt er det lige så nemt som at drikke kaffe.    

TAWI logo


Sådan vurderer du dine løft

Løfter i tunge emner med muskelkraft? - Tjek om de kan være sundhedsskadelige. 

Manuelle løft foregår i de fleste brancher og udgør en nødvendig del af mange menneskers daglige arbejde. Arbejdstilsynet definerer et løft som ”håndtering af en byrde, så byrden helt eller delvist slipper underlaget”. Et løft kan foregå i alle retninger og bliver betragtet som tungt, og dermed med risiko for helbredsskader, når det vejer over 3 kg.  

Følgende skal tages i betragtning, når der foretages tunge manuelle løft på arbejdspladsen (der gælder særlige regler for gravide og unge under 18 år):

  •          Emnets vægt
  •          Den fysiske anstrengelse der kræves
  •         Metoden løftet udføres på
  •         Hvordan kroppen bruges
  •      Hvor ofte og hvor længe løftet foregår
  •         Tilgængelige hjælpemidler

Vægt og rækkeafstand er de to parametre, der, som udgangspunkt, kan bruges til at vurdere om løftet er sundhedsskadeligt eller ej. 

Vurderer du dine løft til at ligge i det røde felt på skemaet nedenfor, så anses de for at være sundhedsskadelige. Derfor skal du foretage ændringer, der kan forbedre situationen (som fx anskaffelse af løfteudstyr, eller andre hjælpemidler). 
Befinder du dig i den gule del af skemaet, bør du overveje, om det er nødvendigt at foretage ændringer, hvorimod løft i det grønne felt umiddelbart ikke ses som sundsskadelige baseret på vægt og rækkeafstand. 

Se nærmere på skemaet på Arbejdstilsynets hjemmeside
Du kan også tage et løftetjek online her.
Arbejdstilsynet
Er dine løft sundhedsskadelige?